Nu skall vintern städas bort!

Våren är här och naturen blir livfullare, färgerna tittar fram och det är ljust och skönt igen. Hej då vintern, det var kul så länge det varade =)

Själv brukar jag ’’fira’’ vårens ankomst med att göra rent hus därhemma. Sorterar ut kläder som går till loppis, tar fram utemöblerna och… just det ja. Städning av hemmet. Just den detaljen tycker jag är så förbannat  T-R-Å-K-I-G. Men det måste göras, för att få till den där känslan av vårnytt hem. När det faktiskt är fejat och fixat finner jag en enorm tillfredsställelse och sinnesro. Och fikapausen blir välförtjänt god!

I många långa år har jag ofta kört på med diverse rengöringsprodukter som går att köpa i mataffären. De är mest en ‘’quick fix’’ som hjälper mig att turbostäda när det dyker upp behov. En kastrull har kokat över och hällen ser ut som den blivit atombombad? Fram med ‘’Superdeluxe Medel för Spishäll’’- smack så var det rent (typ). Kalkavlagringar som lägrar porslin och diskho? Fram med ‘’Mega-effektivt Medel för Badrum’’ , eller Superent För Din vask’’ med mera med mera. Städskåpet är fullproppat av diverse flaskor och pulver som skall ta hand om specifika behov. Dyra och fulla av kemikalier som kanske luktar gott, men det är högst tveksamt att de förbättrar din innemiljö.

Men nu är det slut på det!. Jag skall planera min städning i grunden, och med det göra det enklare för mig att städa framöver. Jag skall vårda mitt trägolv, behandla köket med respekt och avverka alla ohälsosamma kemikalier som jag så flitigt använt mig av. Därför är det extra kul att ta sig an detta med produkter från Västerbottens Såpa, rengöringsmedel som baseras på återvunnet vegetabiliskt fett. Smart och miljövänligt, vilket givetvis får tummen upp av mig alla dagar i veckan.

Jag tar till vara på alla fina städtips helt utan kemikalier som påverkar miljön och ger mig på att möta våren med tillförsikt och skurborsten i högsta hugg.

/Johan

Några enkla tips

Matbordet – När du rengör matbordet med såpa så behöver du inte oroa dig för att det lämnas rester av kemikalier som du kan få i dig ofrivilligt. Torka bara med en fuktad trasa och lite såpa och saken är biff! Dessutom får obehandlade träbord en fin och lättstädad yta när du städar med såpa.

Spishällen – Använd såplösning eller ta fast såpa på en fuktig trasa och gnid in. Låt verka ungefär en minut innan du torkar av. Upprepa ifall det behövs, enträgen vinner!

Skärbrädan – Mitt favoritredskap i köket är min skärbräda i massivt trä. Här hackas det mängder av grönsaker som kan färga av sig eller lämna rester i brädan. Busenkelt att göra rent med en slatt fast såpa för fint resultat.

Toaletten – Ta din flaska med såpa och spruta på insidan, se till att det läggs på hela insidan av toaletten. Sen kör du på med toalettborsten och skrubbar lätt och ser till så att du får såpaskum som täcker. Glöm inte att borsta kröken också. Sen låter du det verka i minst 15-20 minuter, men har du kaffe färdigt och en god fikabulle så kan du ta en liten paus och låta det dra betydligt längre än så.

När du sen väntat, eller fikat klart, så borstar du av insidan igen, avslutar med att spola och nu är porslinet din finaste inrättning i hemmet. 😉

Vill du ha flera tips? Tittar du in i butiken, slänger iväg en förfrågan på mail, eller slår oss en signal så berättar vi allt vi kan! Vi har laddat med broschyrer i butiken som du får med när du köper såpa hos oss.  Lycka till med städningen!

 

Taggar:

LEAVE A COMMENT